joi, 16 ianuarie 2014

”Geniu pustiu” - capodopera romanului românesc scrisă de Eminescu

Pentru mâine discutarea unei prime cărți importante ,  o capodoperă a romanului românesc este esențială și reprezintă un prim pas în crearea acestui blog și a viitorilor fani ai acestuia.
Geniu pustiu ” ,scrisă de marele clasic român Mihai Eminescu , este deci o capodoperă a romanului românesc și cartea mea preferată la acest moment ,căci prin transpunerea într-o lume ficțională ,departe de realitate , am reușit să mă regăsesc în ideile lui Eminescu. Se știe că cea dintâi scriere în proză a lui Eminescu ,începută în 1868 și încheiată în 1870 , cu unele intervenții prin 1871-1872 ,a fost chiar romanul ”Geniu pustiu” , rămas în manuscris în timpul vieții poetului și tipărit postum , în 1904 , de Ion Scurtu. Aceasta a fost publicată în revista Convorbiri literare în nuvela cu altă structură - Sărmanul Dionis .
                                                   Câteva lucruri despre Mihai Eminescu
S-a născut la 15 ianuarie 1850 în Botoșani , și a fost al 7-lea copil al căminarului Gheorghe Eminovici și al Ralucăi Iurașcu. Mai multe despre marele poet român al secolului al XIX -lea puteți găsi pe wikipedia sau chiar în marile romane și volumele de poezii ale lui Eminescu.
Mâine voi vorbi despre câteva pasaje din roman , ținând cont că sărbătorirea zilei de naștere a lui Eminescu a fost acum aproximativ 2 zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu