luni, 27 ianuarie 2014

”Aventurile lui Sherlock Holmes ”- Arthur Conan Doyle

Astăzi voi vorbi despre un roman uimitor ,foarte captivant scris de Arthur Conan Doyle. Ghiciți oare care este cel mai faimos roman scris de acesta? Presupun că da, ” Aventurile lui Sherlock Holmes ”, pe care cred că am recitit-o de câteva ori datorită limbajului expresiv folosit de Doyle . După părerea mea ,romanul polițist este unul dintre cele mai importante cărți lansate pe piață. Ați cunoscut vreodată acel sentiment de a citi în continuare până la final o carte pentru că este foarte captivantă și vrei să știi ce s-a întâmplat mai departe? Acest sentiment se regăsește și în rândurile scrise de Conan Doyle. Toată lumea știe că Sherlock Holmes este personajul fictiv din acest roman ,însă nu toți știu că Holmes chiar a existat ,a fost chiar un detectiv remarcabil , cu mii de cazuri rezolvate. Firul narativ compus de Conan Doyle leagă realitatea de ficțiune ,prin intermediul celor mai uimitoare procedee artistice. Conan Doyle este un scriitor remarcabil , un clasic al literaturii britanice și englezești bineînțeles ,alături de Agatha Cristhie.
  Care este deci subiectul acestui roman?

Sherlock Holmes este un detectiv particular, un personaj de fictiune de la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20, a carui prima "aparitie publica" a fost in 1887, fiind creat de scriitorul si medicul britanic Sir Arthur Conan Doyle.


Sherlock Holmes a devenit faimos pentru cunostintele sale profunde in cele mai variate domenii, spiritul sau de observatie remarcabil, profunzimea gandirii sale si intelegerea logica a celor mai variate cazuri si intamplari. Holmes este probabil cel mai faimos detectiv fictiv si, desigur, unul dintre cele mai cunoscute si universal recunoscute personaje literare.

Conan Doyle a scris patru romane si cincizeci si sase de povestiri sau nuvele in care apare creatia sa literara. Aproape toate sunt povestite de Doctorul John H. Watson, prietenul si biograful lui Holmes, cu exceptia notabila a doua dintre ele, narate de insusi Sherlock Holmes si alte doua, scrise la persoana a treia.

Povestirile au aparut la inceput intr-un serial al revistei The Strand, urmand apoi sa apara de-a lungul unei perioade de mai bine de patruzeci de ani. Aceasta modalitate de aparitie era foarte comuna a acelor timpuri intrucat si operele lui Charles Dickens, spre exemplu, au aparut, la randul lor, intr-o maniera foarte asemanatoare. Considerand ansamblul tuturor povestirilor, nuvelelor si romanelor, perioada temporala acoperita este 1878 - 1903, cu un caz final in 1914.

Este interesant de observat ca acest personaj literar a devenit atat de faimos de-a lungul timpului incat a devenit probabil cel mai jucat personaj de catre cei mai multi actori. In acelasi timp, conform unei estimari facuta de ziarul The Times, dupa 1964 vanzarile in intreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul doi, dupa Biblie, care este de departe cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu